...jak gotować szybko, łatwo, smacznie i w miarę zdrowo. I nie zmęczyć się przy tym zbyt mocno.
Kategorie: Wszystkie | desery | obiad na szybko | owoce morza | wina | śniadanie i lunch
RSS
poniedziałek, 26 listopada 2012

Vinho Verde Loureiro, 2010

Vinho Verde Loureiro 2010

Kolejna już kupiona butelka. Niestety, już drożej niż kiedys, ale to nadal wino za niecałe 14 złotych. To najlepsze (pite dotąd przeze mnie) białe wino, jakie oferuje Biedronka.

Dobrze schłodzone zapewni gorący wieczór:)

niedziela, 25 listopada 2012

Bodegas Rasgón vino de la tierra de Castilla Syrah 2011

Bodegas Rasgón vino de la tierra de Castilla Syrah 2011

Wino czerwone, półwytrawne. Jedno z najlepszych win "na każdą kieszeń", jakie w swojej ofercie zaprezentowała Biedronka. Takiej solidnej jakosci nie udało mi się spotkać w żadnym innym winie poniżej 15 złotych. Przyznam, że nie wierzyłam, że za tą kwotę mogę się napić poprawnego wina.

Mogę. I bardzo je polecam.

sobota, 24 listopada 2012

Aves del sur Merlot Vina Carta Vieja 2011

Avec del sur Merlot Vina Carta Vieja 2011

Niepozorne czerwone półwytrawne wino z Netto kupione za mniej niż 15 złotych. Smakuje lepiej niż niejedno wycenione na > 30 złotych.

Umili każdy jesienny wieczór, będzie doskonałym dodatkiem do posiłku. Polecam zwłaszcza do makaronów i wieczornych serowych przekąsek.

Louis Eschenauer Chardonnay 2010 Vin de Pays d'Oc

Louis Eschenauer Chardonnay 2011 Vin de Pays d'Oc

Wino białe, sygnowane jako wytrawne, mimo to o bardzo subtelnym smaku. Nie jest to "kwasior", który wykręci kubki smakowe na lewą stronę, ale bardzo smaczne, wręcz delikatne wino, które swietnie umili nam wieczór.

Kupione w Piotrze i Pawle za 28zł.

środa, 27 czerwca 2012

Potrzebujemy:

  • 250gr makaronu - polecam wszelkie odmiany spaghetti
  • posiekaną pietruszkę (pęczek)
  • małą garść pokrojonej w kostkę gorgonzoli
  • dwa żółtka
  • garść pokrojonej w kostkę szynki
  • oliwę z oliwek, niech będzie to ta lepsza gatunkowo

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Łyżka, dwie wystarczą, by makaron się nie sklejał. Odsączamy. Na oliwie lekko podsmażamy szynkę. Makaron przekładamy do garnka, podlewamy około 5 łyżkami oliwy i stawiamy na wolnym ogniu. Dodajemy pietruszkę i szynkę i dokładnie mieszamy pozwalając, by pietruszka i szynka ładnie rozeszły się pomiędzy wstążkami makaronu. Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy jeszcze żółtka i po raz kolejny dokładnie mieszamy.

Porcja wystarczy dla trzech głodnych osób. Przepis jest banalnie prosty, nie trzeba do niego wielkich umiejętności, a jego przyrządzenie zajmie 20 minut. Z gotowaniem makaronu włącznie, jeśli wodę na niego zagotujemy w czajniku - w garnku gotuje się zdecydowanie wolniej. Co najważniejsze, posiłek jest syty, ale jednocześnie lekki.

Spaghetti z pietruszką, szynką i oliwą

wtorek, 26 czerwca 2012

Potrzebujemy:

  • 5 gałązek selera naciowego
  • 300ml przecieru pomidorowego
  • 1 dużą paprykę
  • jeśli ktoś lubi - pieprzu do smaku, albo trochę migdałów dla odmiany
  • jeśli ktoś ma ochotę - kilka pędów natki pietruszki
  • szczyptę soli

Selera i paprykę rozdrabniamy, wrzucamy do wysokiego naczynia. Zalewamy przecierem i dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Napój bardzo sycący, w gruncie rzeczy może nam posłużyć za drugie śniadanie.

koktajl z pomidorów, papryki i selera naciowego

Potrzebujemy:

  • 400ml jogurtu naturalnego
  • 5 gałązek selera naciowego
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • pół szklanki syropu, w którym tenże ananas przebywał:)

Ananasa kroimy w kostkę, rozdrabniamy gałązki selera. Wszystkie składniki wrzucamy / wlewamy do wysokiego naczynia i dokładnie miksujemy.

Nie trzeba niczym doprawiać, samo z siebie będzie pyszne.

Koktajl z selera naciowego i ananasa

poniedziałek, 25 czerwca 2012

Potrzebujemy:

  • kilka malin
  • kilka truskawek
  • około 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • dwie, trzy łyżki płatków owsianych
  • czubatą łyżkę pokrojonych drobno śliwek suszonych
  • opcjonalnie kilka listków mięty

Do naczynia, w którym chcemy zjeść muesli, wkładamy kolejno: pokrojone drobno truskawki, dwie łyżki jogurtu, płatki, dwie łyżki jogurtu, śliwki, łyżkę jogurtu, maliny, łyżkę jogurtu i finalnie, jeśli mamy ochotę, miętę.

Muesli jest boskie, idealnie pasuje na miłe przebudzenie.

muesli z malinami i truskawkami

sobota, 23 czerwca 2012

Potrzebujemy:

kanapka 1:

  • ciemny chleb typu fitness
  • mozzarellę
  • świeżego pomidora
  • oregano
  • bazylię

kanapka 2:

  • ciemny chleb typu fitness
  • słodkie maliny (opcjonalnie konfitura z borówek)
  • ser typu lazur
  • szynkę szwarcwaldzka

kanapka 3:

  • ciemny chleb typu fitness
  • ser typu gorgonzola
  • świeżego pomidora
  • wędzoną kiełbasę
  • cebulę (bardzo cienkie plasterki)
  • oregano
  • bazylię

Chleb kroimy na kromki. Kładziemy na nie poszczególne składniki z wyłączeniem przypraw - ser zawsze na sam spód, pomidor zawsze na wierzchu. Przekładamy kanapki na rozgrzanego grilla elektrycznego. Jeśli mamy możliwość, zamykamy go na chwilę, by wierzchnia warstwa również nieco się opiekła. Otwieramy i podkręcamy moc urządzenia, by chleb ładnie się przypiekł. Obsypujemy kanapki przyprawami.

I już. Gotowe. Oczywiście zestawy składników na kanapki to tylko propozycje. To danie świetnie sprawdza się w sytuacji, kiedy w lodówce mamy wszystko i nic, które trzeba szybko wykończyć. Bardzo dobrze postawić je na stole rano po suto zakrapianej imprezie. Albo dla odmiany - pod to, czym zakrapiamy wieczorem:)

kanapki na ciepło, kanapki z grilla, pomysł na śniadanie

PS.

Ocet balsamiczny w żelu miał służyć tylko do dekoracji. Okazało się, że rewelacyjnie sprawdził się jako dodatek - zamaczane w nim kanapki smakowały doskonale.

Potrzebujemy (dla 2 głodnych osób):

  • 250g spaghetti
  • garść suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 łyżki oliwy z tychże pomidorów
  • garść pokrojonej w kostkę szynki
  • garść startego parmezanu
  • dwie łyżeczki przyprawy "pomidory z bazylią i czosnkiem" firmy "Przyprawy świata"
  • sól do posolenia wody na makaron

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżeczką oliwy. Aby przyspieszyć przygotowanie potrawy najlepiej zagotować wodę w czajniku i wrzącą przelać do garnka, w którym zamierzamy gotować makaron. Po co oliwa? Żeby makaron nam się nie sklejał. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego pozostałe dwie łyżki oliwy ze słoika po suszonych pomidorach, szynkę i przyprawę, po czym dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze.

Suszone pomidory kroimy w kosteczkę i posypujemy nimi porcje makaronu. Obsypujemy parmezanem i podajemy głodomorom.

Osobiście uważam, że to zestawienie smaków jest absolutnie boskie. Mogę je jeść nieustannie:)

makaron z suszonymi pomidorami, oliwą i szynką

Smacznego!

 
1 , 2
stat4u

Durszlak.pl